śmietanowiec

0 (0 ocen)

  • 24 godz.

Idealny na lato.

  • 24 godz.

Składniki:

  • 2 śmietanki 30%
    dwie łyżeczki żelatyny spożywczej
    2 cukry waniliowe
    galaretki: żółta, zielona, czerwona
    paczka herbatników lub biszkoptów

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozrabiamy w nieco mniejszej ilości wody, niż jest to podane na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze stężeją. Śmietanki ubijamy z cukrem waniliowym. Żelatynę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszamy, aż do zaniku grudek i lekko schładzamy.
    Galaretki (najlepiej jest przygotować je sobie w głębokim talerzu) kroimy w kostkę i wrzucamy do ubitej śmietanki razem z ochłodzoną żelatyną. Delikatnie mieszamy.
    Dno tortownicy wykładamy herbatnikami. Na tak przygotowany spód wylewamy śmietankową masę i schładzamy co najmniej kilkanaście godzin.

Porady

Deser przed włożeniem do lodówki należy dobrze przykryć folią spożywczą, ponieważ śmietanka wchłania inne zapachy z naszej lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy