Śmietanowa drożdżówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo wilgotna i puszysta

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 dag mąki tortowej
    20 dag margaryny
    2 jajka
    3 żółtka
    5 dag drożdży
    15 dag cukru kryształu
    1 szklanka śmietany
    1 płaska łyżeczka soli

Śmietanowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utopić margarynę, wystudzić.
  • 2. Drożdże rozprowadzić w 2 łyżkach mleka.
  • 3. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki razem z drożdżami i solą.
  • image-0hmyqel 4. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do mąki. Na koniec dać margarynę. Wyrobić. Odstawić na 35 min. żeby odpoczęło.
  • image-28w4b19 5. Wyłożyć na foremkę o wymiarach 21 cm na 24 cm.
  • image-0b0djg0 6. Piec na 200 stopni 30 min.

Porady

Ciasto przed pieczeniem mało rośnie, jest rzadkawe i tłuste, ale rośnie podczas pieczenia i wtedy robi się pulchne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy