Śmietankowy labneh ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Labneh - ser jogurtowy. Serek, który praktycznie robi się "sam". Można go doprawić wg uznania lub pozostawić naturalnym.

  • 8 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
    2 łyżki gęstej śmietany 30-36%
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    sól (do smaku)

Śmietankowy labneh ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką lub podwójnie złożoną gazą (użyłam pieluszki) i przelać jogurty greckie.
    Jogurt wymieszać z przyprawami (lub zostawić naturalny), zwinąć pieluszką/ściereczką/gazą i wstawić do lodówki na około 5-10 godzin.
    Po tym czasie serek wymieszać z resztą śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy