Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Lekkie i smaczne danie z dużą ilością warzyw.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • * podwójny filet z kurczaka
    * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled
    * brokuł
    * 1/2 puszki kukurydzy
    * 2-3 marchewki
    * 20 dag fasolki szparagowej
    * 1 mała papryka czerwona
    * sos sojowy
    * sosu piri-piri
    * sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie.
    Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową na ok. 3 cm kawałki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki.
    W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri.

Porady

Zamiast sosu piri-piri można użyć sosu chili lub w ostateczności mielonej ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować