Smażony kalafior w panierce z bułki tartej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bieżącą zimną wodą. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia, dać 2 łyżeczki cukru i 3 łyżeczki soli. Wrzucić na gotującą się wodę (wody ma być tyle, żeby kalafior był tylko zakryty cały). Jak woda zacznie znowu powoli się gotować wlać szklankę mleka. Gotować na małym ogniu ok.5-7min, w zależności od wielkości.
Kalafior wyciągnąć i ostudzić. Do miski wbić 2 jajka, dodać soli i pieprzu i trochę mleka, połączyć ze sobą. Przygotować mąkę i bułkę tartą. Kalafior obtoczyć w mące (można też bez mąki), następnie w jajku i potem w bułce tartej. Wkładać na rozgrzany na patelni olej i zarumienić z każdej strony.
Komentarze