Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka

4.5 (187 ocen)

Wspaniałe ciasteczka rozetki - czyli chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Foremkę znalazłam w kuchennej szafce, postanowiłam ją wykorzystać bo przypomniał mi się smak ciasteczek z dzieciństwa. Nie pomyliłam się są po prostu pyszne.

Składniki:


  • CIASTO:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    1/4 szklanki cukru
    2 jajka
    laska wanilii

    DODATKOWO:
    ok 0,5 l oleju do smażenia
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 

1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min.
  •  Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 2. Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju.
  •  Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka 3. Smażymy na złoty kolorek - ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

Porady

* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła. * Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki. * Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować