Smażone kluski ziemniaczane z fetą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do wykonania kluseczki z ugotowanych ziemniaków i sera feta. Podane ze sosem mogą być śniadaniem lub kolacją. Podane do obiadu zastąpią ziemniaki do mięsa.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos:
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki keczupu
    Kluski:
    50 dag. ugotowanych ziemniaków
    10 dag. sera feta
    1 jajko
    1/2 szklanki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    mąka do podsypania
    olej do smażenia
    ręcznik papierowy do osączania z nadmiaru tłuszczu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Przekąski

Smażone kluski ziemniaczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki sosu mieszam, odstawiam. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaje do nich pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Dziele na 4 części, robię wałeczki, kroje je na centymetrowe talarki, odciskam widelcem na nich wzorek. Smażę na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Odsączam na ręczniku papierowym, z nadmiaru tłuszczu. Podaje ze sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować