Smażona kanapka z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki, szczypior z cebulką i plastry wędzonki kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy do ich miękkości pod przykryciem.
2.Z kromek chleba oddzielamy środki chleba od skórki.
3.Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy ze szczyptą soli.
4.Usmażone papryki z wędzonką wykładamy na talerz. Na patelnię dodajemy troszkę smalcu i kładziemy wyciętą skórkę z chleba, do środka wkładamy łyżeczką usmażone papryki z wędzonką, lekko uciskamy łyżeczką, zalewamy rozbełtanym jajkiem, posypujemy serem i nakrywamy wyciętym środkiem kromki chleba. Smażymy chwilę i smażoną kanapkę nasuwamy na łopatkę, przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy przez chwilę do zarumienienia się spodu kanapki.
5.Usmażoną kanapkę wykładamy na talerz. Tą czynność powtarzamy z każdą kanapką. Chyba że smażymy na dużej patelni i od razu usmażymy wszystkie 3 kanapki. Podajemy ze szklanką mleka.
Komentarze