Smażona cukinia z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, oczyścić, podzielić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić na drobną kostkę. Mięso opłukać , pokroić w kostkę. Cebule obrać, drobno posiekać. Mocno rozgrzać na patelni jedną łyżkę oleju, podsmażyć mięso na ostrym ogniu , ciągle mieszając. Dodać posiekaną cebulę i pomidory, krótko smażyć razem a następnie podlać niepełną szklanką wody, dobrze wymieszać. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dusić przez 5 min na małym ogniu
2.Oczyścić cukinie, umyć , pokroić wzdłuż na plastry. Rozgrzać na patelni resztę oleju , smażyć przygotowane cukinie porcjami po 5 min na kolor złotobrązowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na półmisek. Na wierzch wyłożyć smażoną wieprzowinę z warzywami.
3.Zetrzeć żółty ser na grubej tartce bezpośrednio nad półmiskiem ( część wsypać do miski i podawać do cukinii. Gotowe danie udekorować przed podaniem natką pietruszki. .
Porady
Tak przygotowana potrawa może być podawana jako ciepła przystawka lub danie na kolację. Koniecznie na ciepło.
Komentarze