SMAROWIDŁO WIEPRZOWE Z MIĘSEM I KIEŁBASĄ DO PIECZYWA

4.49 (158 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    1 lub 2 kg słoniny wieprzowej
    1 kg tłustego boczku
    0.5 kg łopatki wieprzowej
    0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
    0.5 kg obranej cebuli
    3 - 5 ząbków czosnku
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smarowidło wieprzowe z mięsem i kiełbasą do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SMAROWIDŁÓ 1. PRZYGOTOWANIE :



    Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.
    Kiedy już tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Smalec doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek i mielona kiełbasę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Smarowidło jest gotowe, odkładamy do ostudzenia.
    Nalewamy do słoiczków lub pojemników i odkładamy w chłodne miejsce aby zastygnął.
    Smalec jest bardzo smaczny, z pieczywem smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować