Smarowidło wieprzowe przygotowałam na bazie smalcu, z dodatkiem mięsa, cebuli i czosnku. Dodałam do niego kiełbasę przez co stało się dużo pyszniejsze. Polecam wszystkim mój smaczny przepis.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
1 lub 2 kg słoniny wieprzowej
1 kg tłustego boczku
0.5 kg łopatki wieprzowej
0.5 kg kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej
0.5 kg obranej cebuli
3 - 5 ząbków czosnku
sól pieprz do smaku
Smarowidło wieprzowe z mięsem i kiełbasą do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Słoninę, boczek i mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kiełbasę mielimy również tylko odkładamy ja osobno. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do dużego garnka przekładamy po zmieleniu smalec, mięso i boczek. Ogrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż słonina się stopi.
Kiedy już tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojoną cebulę i gotujemy około 20 minut. Smalec doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy czosnek i mielona kiełbasę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Smarowidło jest gotowe, odkładamy do ostudzenia.
Nalewamy do słoiczków lub pojemników i odkładamy w chłodne miejsce aby zastygnął.
Smalec jest bardzo smaczny, z pieczywem smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Komentarze