Smarowidło staropolskie

4.5 (199 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam coś prostego, ale pysznego, czyli świeżą kromkę chleba ze staropolskim smarowidłem, pachnącym cebulką i majerankiem:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - boczek świeży: 350 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - jabłko kwaskowe: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - pieprz czosnkowy: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Smarowidło staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z boczku należy usunąć twardą skórę, a następnie położyć ją na rozgrzanej patelni i wytopić tłuszcz. Boczek kroimy w drobne paseczki, a cebulę i jabłko w kosteczkę. Z patelni zdejmujemy skórę, a wrzucamy boczek i smażymy, aż się zrobią ładne skwarki. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli, na koniec mieszamy wszystko z jabłkiem, majerankiem i doprawiamy. Przykrywamy pokrywką i czekamy 3-5 min, aż kostki jabłka nieco zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia, podajemy ze świeżym, chrupiącym chlebem i szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować