Smalec z wędzonego boczku

4.49 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie.

Składniki:

  • 1 kg surowego wędzonego boczku
    0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej)
    2-3 cebule
    2 kwaśne jabłka
    10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki)
    1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku, rozmarynu, majeranku, ziaren jałowca
    1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    1 łyżeczka soli
    50 ml żubrówki z trawą żubrową
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec z wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec z wędzonego boczku 1. Boczek i słoninę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, z użyciem sitka z bardzo dużymi otworami.
    Wytapiać boczek i słoninę na średnim ogniu, aż składniki smalcu będą złoto-brązowe (ale nie spieczone na wiór). Składniki smalcu nie powinny się mocno smażyć tylko wytapiać, należy je często mieszać, aby się nie przypaliły.
    Gdy boczek i słonina już się wytopią i będą miały ładny złoto-brązowy kolor, dodać jabłko i śliwki pokrojone w drobną kostkę, po kilku minutach dodać również cebule pokrojone drobno.
    Po dodaniu cebuli należy ogień zmniejszyć do minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo znużona w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal.
    Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól.
    Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików.
    Smalec należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować