Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami

4.5 (146 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli smarowideł warzywnych mam propozycję pasty z fasoli, która dzięki dodatkowi smażonej cebulki przypomina w smaku prawdziwy smalec.
Przygotowanie jest banalnie proste.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •1 puszka fasoli białej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    •1 średnia cebula
    •2 łyżki oleju rzepakowego
    •3 suszone pomidory
    •majeranek
    •sól i świeżo mielony czarny pieprz
    •łyżka oliwy z oliwek
    •chili w proszku
    •łyżka uprażonego na patelni słonecznika
    •gorąca woda (jeśli chcemy lekko rozrzedzić fasolę)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta warzywna

Smalec z fasoli z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w drobną kostkę,solimy i smażymy na oleju (mały ogień) aż będzie miękka. Pomidory kroimy w paseczki.
  • 2. Fasolę blendujemy aż powstanie gładki krem. Dodajemy ciepłą cebulę prosto z patelni i blendujemy aż zmiesza się z fasolą. Jeśli pasta jest zbyt gęsta na tym etapoe można dodać 1-2 łyżki wrzątku.
  • 3. Dodajemy natkę (zostawiamy odrobinę do posypania pastt), suszone pomidory i nadal blendujemy. Ja pozostawiam kawałki pomidorów dlatego blenduję dosłownie 0.5 minuty. Doprawiamy majerankiem i pozostałymi przyprawami.
    Pastę polewamy oliwą, posypujemy natką i słonecznikiem.

Porady

Najlepsza jest fasola typu "piękny Jaś" o grubym,mięsistym ziarnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować