SMALEC RYŻOWY Z CUKINIĄ

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Idealny do pieczywa.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    200 g tłustego surowego boczku
    3 czubate łyżki ugotowanego ryżu
    200 g cukinii ze skórką

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    250 g słoniny

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

    DEKORACJA:
    kawałki skórki cukiniowej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Smalec ryżowy z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i słoninę pokroić w kostkę, włożyć do rondelka i wytapiać na ogniu aż powstaną chrupiące rumiane skwareczki.
  • 2. Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Skórkę pokroić w kosteczkę i dodać do startej cukinii.
  • 3. Cukinię podsmażyć na odrobinie oleju aż zmięknie, wymieszać z ryżem. Wytapiające się skwarki doprawić łyżką majeranku, szczyptą czosnku i solą.
  • 4. Gdy cały tłuszcz się wytopi, rondel zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a następnie wymieszać z ni9m cukinię i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki lub słoika i włożyć do lodówki.
  • 5. Gdy smalec już lekko nam stężeje, dokładnie jeszcze raz go wymieszać i włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować