Smalec ryżowy z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i słoninę pokroić w kostkę, włożyć do rondelka i wytapiać na ogniu aż powstaną chrupiące rumiane skwareczki.
2.Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Skórkę pokroić w kosteczkę i dodać do startej cukinii.
3.Cukinię podsmażyć na odrobinie oleju aż zmięknie, wymieszać z ryżem. Wytapiające się skwarki doprawić łyżką majeranku, szczyptą czosnku i solą.
4.Gdy cały tłuszcz się wytopi, rondel zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a następnie wymieszać z ni9m cukinię i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki lub słoika i włożyć do lodówki.
5.Gdy smalec już lekko nam stężeje, dokładnie jeszcze raz go wymieszać i włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze