Smalczyk wegański

5 (153 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ponad kubek ugotowanej fasoli jaś
    1 duża cebula (preferowana czerwona)
    1 małe jabłko
    kilka sztuk śliwek świeżych
    1 ząbek czosnku
    suszony majeranek
    sos sojowy ciemny
    olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec)
    pieprz, sól
    odrobina cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalczyk wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z śliwkami bez pestek i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w lodówce, najlepiej na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować