Smalcówki

4.31 (166 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Ciastka bardzo smakują smakoszom marmolady.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • 2 jajka
    • 1 szklanka śmietany
    • 25 dag smalcu
    • 8 dag drożdży
    • 2 szklanki mąki
    • ulubiony smak marmolady
Wystaw ocenę:

4.31 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Smalcówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać rozkruszone drożdże i posiekany smalec. Dodać jajka i śmietanę i wyrobić ciasto. Jeżeli jest za luźne dodajemy mąki. Ciasto ma być, takie jak na pierogi. Potem ciasto wałkujemy i tniemy w kwadraciki. Każdy kwadracik smarujemy marmoladą i składamy na pół . Zlepiamy brzegi i nacinamy widelcem. Pieczemy w 170 stopniach ok 25 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciastek najlepszy jest dżem jabłkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować