Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie :
1 Mąkę przesiać , połączyć z mąka ziemniaczaną łyżką kakao , proszkiem do pieczenia
2 pół kostki margaryny rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia
3 Żółtka oddzielić od białek
4 Trzepaczką ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej lekko ubijać,następnie dodać wszystkie suche składniki ( wcześniej wymieszane : obie mąki proszek do pieczenia i kakao ), margarynę i olej
5 wymieszane składniki wylać na brytfankę o wymiarach 25x36
6 Piec 20 min w temperaturze 180 stopni ( nie rozgrzewać piekarnika)
Masa
Składniki :
3o dag słonecznika
pół kostki margaryny
puszka masy kajmakowej
PRZygotowanie :
1Rozpuścic margarynę, następnie smażyć słonecznik ok 10 min
2Przełożyc na durszlak aby margaryna odciekła, kiedy słonecznik ostygnie wymieszać z masą krówkową.
Dodatkowo :
śmietana 36% 500 ml ubić
herbatniki na wierzch ciasta
Polewa:
1/3 margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Margarynę rozpuścić dodać cukier kakao , wodę , topić na małym ogniu . Nie gotować .!
Upieczone ciasto przekroić na pół, przełożyć masą z krówki , przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć ubitą wcześniej śmietanę i herbatniki, polać polewą
Porady
Do ubitej śmietany zamiast śmietan fiksów dodałam rozpuszczona w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady . (czekolada ma być letnia )
Komentarze