Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą – wymieszać ciasto łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy.
2.Masa budyniowa:
Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.
3.Krokant słonecznikowy:
Margarynę rozpuścić w garnku z cukrem dodać słonecznik, pogotować ok. 3 minut. Następnie masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumieniania masy w temp. 190stoni. Wystudzić. Gdy krokant stwardnieje i będzie zimny drobno go pokruszyć.
4.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno i wlać do niej tężejącą galaretkę. Wstawić na chwilkę do lodówki do lekkiego stężenia.
5.Przełożenie:
Biszkopt – masa budyniowa – krakersy – masa kajmakowa – krokant słonecznikowy - śmietana
Komentarze