Słonecznikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je przez około pół godzinki. Przekrajamy go na dwie czesci.
Masa: do garnka wkładamy puszkę z mlekiem i zalewamy wodą, gotujemy przez 3 godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder, 2 łyżki mleka i cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy słonecznik i mieszamy. Następnie słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy przez około 30min w piekarniku. Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy. Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. W garnuszku na małym ogniu przazymy słonecznik odrobina cukru
Przekładamy biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch czekoladową polewą.Sprazonym słnecznikiem posypujey ciasto
Komentarze