Słonecznikowa bomba

0 (0 ocen)

  • 60 min

smakuje tak dobrze jak wygląda

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru + 1 łyżka, 1 szkl mąki + 1 łyżka, 6 łyżek oleju, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:0,5 l śmietany 36% (może być 30%), 250 g serka mascarpone, 1 cukier waniliowy
    oraz paczka krakersów, puszka masy krówkowej, 3/4 szkl słoneczniku

Słonecznikowa bomba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, olej, ocet i dalej ubijac, po ubiciu delikatnie wymieszać z mąką przesianą przez sito. Piec około 45 minut w temp 180 stopni
    masa: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, po ubiciu śmietany dodać serek i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji
    Biszkopt przecinamy na pół, przekładamy połową masy, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy resztą kremu, następnie układamy krakersy. Na krakersy wykladamy masę krówkową i opsyoujemy podsmażonym słonecznikiem (prażymy na patelni na rumiano)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy