Słoneczka kokosowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne kruche ciasteczka z bezą wypełnione po brzegi puszysto budyniowym - kokosowym kremem z nutką alkoholu. Idealne do kawki, przyznam szczerze że szybką znikają ze stołu :)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    2 żółtka
    łyżka śmietany

    Lukier:
    2 białka
    200 g cukru pudru

    Krem:
    duży budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    1/2 szklanki cukru

    Dodatkowo:
    200 g kokosu
    szklanka mleka
    300 g masła 82%
    kieliszek wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka Beza

Słoneczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i zarobić z margaryną, śmietaną oraz żółtkami. Ciasto schłodzić w lodówce ok 2 godziny (lub całą noc) . Białka ubić z cukrem pudrem na gęsty i lśniący lukier. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka np. od małej literatki i smarować lukrem grubo. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 10-12 minut na złoty kolor.
  • 2. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, 100 g kokosu zalać wrzącym mlekiem i ostudzić. Miękkie masło ucierać na puszysto, dodawać porcję zimnego budyniu i kokosu. Wlać alkohol i zmiksować.
  • 3. Kremem przekładać ciasteczka, sklejając po dwa od środka, beza ma być na zewnątrz. Obtaczać w wiórkach kokosowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krem kokosowy Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować