Bardzo delikatne kruche ciasteczka z bezą wypełnione po brzegi puszysto budyniowym - kokosowym kremem z nutką alkoholu. Idealne do kawki, przyznam szczerze że szybką znikają ze stołu :)
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g margaryny
2 żółtka
łyżka śmietany
Lukier:
2 białka
200 g cukru pudru
Krem:
duży budyń waniliowy
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
200 g kokosu
szklanka mleka
300 g masła 82%
kieliszek wódki
Słoneczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i zarobić z margaryną, śmietaną oraz żółtkami. Ciasto schłodzić w lodówce ok 2 godziny (lub całą noc) . Białka ubić z cukrem pudrem na gęsty i lśniący lukier. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka np. od małej literatki i smarować lukrem grubo. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 10-12 minut na złoty kolor.
2.Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, 100 g kokosu zalać wrzącym mlekiem i ostudzić. Miękkie masło ucierać na puszysto, dodawać porcję zimnego budyniu i kokosu. Wlać alkohol i zmiksować.
3.Kremem przekładać ciasteczka, sklejając po dwa od środka, beza ma być na zewnątrz. Obtaczać w wiórkach kokosowych.
Komentarze