Słodko-pikantne żeberka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać sypkie składniki i rozpuścić miód. Mięso smarować połową miodu i nacierać połową sypkich składników. Pozostałe połówki zostawić na później.
2.Piekarnik nastawić na 160˚C. Rozgrzać patelkę z niewielką ilością oleju i podsmażać mięso z każdej strony na wysokim ogniu, aż do zbrązowienia.
3.Podsmażone mięso włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. W połowie czasu przekręcić. Po upieczeniu wyjąć żeberka i odstawić na 10 minut.
4.W międzyczasie pokroić cebule na spore kwadratowe kawałki.
5.Po ostygnięciu, pokroić mięso na cienkie plastry.
6.Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelce, dodać cebule i podsmażać na średnim ogniu. Następnie dodać plasterki żeberek i wymieszać z cebulą.
Dodać resztę miodu oraz sypkich składników i wymieszać. Mieszać ciągle aż wydzieli się lepki sos który obklei żeberka.
7.Żeberka podawać na ryżu i posypać zieloną cebulką.
Komentarze