Słodko-pikantne żeberka z miodem

4.5 (163 ocen)

Proste, smaczne żeberka w stylu amerykańskim

Składniki:

  • 0,7 kg żeberek bez kości
    0,5 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka ostrej papryki (ew. słodkiej)
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki miodu
    2 cebule
    olej
    zielona cebulka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko-pikantne żeberka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać sypkie składniki i rozpuścić miód. Mięso smarować połową miodu i nacierać połową sypkich składników. Pozostałe połówki zostawić na później.
  • 2. Piekarnik nastawić na 160˚C. Rozgrzać patelkę z niewielką ilością oleju i podsmażać mięso z każdej strony na wysokim ogniu, aż do zbrązowienia.
  • 3. Podsmażone mięso włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut. W połowie czasu przekręcić. Po upieczeniu wyjąć żeberka i odstawić na 10 minut.
  • 4. W międzyczasie pokroić cebule na spore kwadratowe kawałki.
  • 5. Po ostygnięciu, pokroić mięso na cienkie plastry.
  • 6. Niewielką ilość oleju rozgrzać na patelce, dodać cebule i podsmażać na średnim ogniu. Następnie dodać plasterki żeberek i wymieszać z cebulą.
    Dodać resztę miodu oraz sypkich składników i wymieszać. Mieszać ciągle aż wydzieli się lepki sos który obklei żeberka.
  • 7. Żeberka podawać na ryżu i posypać zieloną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować