Słodko-kwaśny sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko przestudzić i przetrzeć na sicie lub zmiksować. Przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć ogień.
2.Paprykę, cebulę, czosnek oczyścić i drobno pokroić. Ananasa wyjąć z puszki i również pokroić (zachować zalewę). Wszystkie składniki przełożyć do garnka z przecierem pomidorowym. Dodać również kukurydzę i zalewę z ananasa. Gotować około 10 - 15 minut ( w zależności od tego jak drobno pokroiliśmy składniki - czym drobniej tym krócej).
3.Następnie dodać musztardę, ocet, cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 15 minut. Gotowy sos przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować krótko - 5 minut.
Komentarze