Słodko-kwaśny sos na zimę

4.99 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Bogaty w paprykę, gęsty i aromatyczny sos na bazie przecieru ze swoich pomidorków

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 kg pomidorów (najlepiej odmiany bawole serce lub malinówka),
    5 słodkich papryk,
    1 kg cebuli,
    1 puszka kukurydzy konserwowej,
    1 puszka ananasa z puszki,
    5 dużych ząbków czosnku,
    1 szklanka cukru,
    100 ml octy 10%,
    2 łyżki sosu sojowego,
    3 łyżki musztardy sarepskiej,
    2,5 łyżki soli,
    1 łyżka curry,
    1 łyżka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka ostrej papryki,
    1 łyżeczka mielonego pieprzu prawdziwego
Wystaw ocenę:

4.99 (195 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pomidorowy

Słodko-kwaśny sos na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko przestudzić i przetrzeć na sicie lub zmiksować. Przełożyć do garnka, zagotować i zmniejszyć ogień.
  • 2. Paprykę, cebulę, czosnek oczyścić i drobno pokroić. Ananasa wyjąć z puszki i również pokroić (zachować zalewę). Wszystkie składniki przełożyć do garnka z przecierem pomidorowym. Dodać również kukurydzę i zalewę z ananasa. Gotować około 10 - 15 minut ( w zależności od tego jak drobno pokroiliśmy składniki - czym drobniej tym krócej).
  • 3. Następnie dodać musztardę, ocet, cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 15 minut. Gotowy sos przełożyć do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć. Pasteryzować krótko - 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować