Smaczne danie wegetariańskie lub dodatek do mięsa.
60 min
Składniki:
3 słodkie ziemniaki,
duża papryka,
200-250 g pieczarek,
2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 1/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek ugotowanej soczewicy (u mnie ze sklepu biogo)
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, rozmaryn
żółty ser
Słodkie ziemniaki faszerowoane papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słodkie ziemniaki piec w 200 stopniach około 40-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Wydrążyć część wnętrza łyżeczką. Przygotować sos: na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę i plasterki pieczarek. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, dodać koncentrat, soczewicę i odrobinę wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z wnętrzem ziemniaków, dodać natkę. Farszem nadziewać wydrążone ziemniaki, posypać startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach.
Komentarze