Słodkie ziemniaki faszerowoane papryką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne danie wegetariańskie lub dodatek do mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 słodkie ziemniaki,
    duża papryka,
    200-250 g pieczarek,
    2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
    ok. 1/4 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
    kilka łyżek ugotowanej soczewicy (u mnie ze sklepu biogo)
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    kilka łyżek natki pietruszki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek, rozmaryn
    żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodkie ziemniaki faszerowoane papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słodkie ziemniaki piec w 200 stopniach około 40-50 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Wydrążyć część wnętrza łyżeczką. Przygotować sos: na patelni usmażyć drobno posiekaną cebulę i plasterki pieczarek. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć minutę, dodać koncentrat, soczewicę i odrobinę wody lub bulionu. Doprawić do smaku. Sos wymieszać z wnętrzem ziemniaków, dodać natkę. Farszem nadziewać wydrążone ziemniaki, posypać startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować