Słodkie róże

0 (0 ocen)

Proste, kruche i przepyszne. Idealne do porannej kawy :)

Składniki:

  • 30-40 dag mąki
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    4,5 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki rumu lub spirytusu
    1,5 łyżki masła
    marmolada lud dżem
    olej (do smażenia)

Słodkie róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski, zetrzyj na nią masło (na tartce o dużych oczkach), dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, alkohol. Wyrabiaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • 2. Ciasto rozwałkuj, wytnij koła szklankami w trzech rozmiarach. Koła natnij na brzegach, na środku posmaruj białkiem. Składaj po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego.
  • 3. Smaż na rozgrzanym oleju, wkładając róże do góry nogami. Usmaż je z obydwu stron na złoty kolor.
  • 4. Osącz z tłuszczu, ostudź, posyp cukrem pudrem. Środek róży udekoruj dżemem lub marmoladą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy