Słodkie lizaczki bałwanki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Fajny sposób na wyeksponowanie makaroników. Takie lizaczki mogą być pięknym, słodkim prezentem z okazji świąt!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Makaroniki :

    75 g mąki migdałowej
    75 g cukru pudru
    60 g białek
    92 g cukru
    25 ml wody
    barwnik czerwony

    Masa:
    100 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki brandy
    100 g śmietanki 30 %
    1 listek żelatyny

    Dekoracja:
    pomarańczowa masa cukrowa
    czarny pisak jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Makaroniki Lizaki

Słodkie lizaczki bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

    Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu.

    Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubijamy ok 10 min, aż beza będzie wystudzona.

    Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.

    Zostawiamy ciastka na ok 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.

    Pieczemy ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.

    Śmietankę zagotowujemy i zalewamy połamaną czekoladę. Mieszamy, Dodajemy żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie oraz brandy , mieszamy do połączenia i odstawiamy, aby masa nieco stężała.

    Przekładamy masę do szprycy, wyciskamy porcję na ciasteczka i sklejamy razem.
  • 2. Nabijamy po 2 ciasteczka na wykałaczki, pisakiem robimy oczka, uśmiechy i guziczki. Z pomarańczowej masy cukrowej robimy noski marchewki, które przyklejamy na odrobinie wody. Ozdabiamy kokardkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki

To może cię zainteresować