Słodkie lizaczki bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek, barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu.
Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubijamy ok 10 min, aż beza będzie wystudzona.
Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
Zostawiamy ciastka na ok 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
Pieczemy ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zostawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy połamaną czekoladę. Mieszamy, Dodajemy żelatynę uprzednio namoczoną w zimnej wodzie oraz brandy , mieszamy do połączenia i odstawiamy, aby masa nieco stężała.
Przekładamy masę do szprycy, wyciskamy porcję na ciasteczka i sklejamy razem.
2.Nabijamy po 2 ciasteczka na wykałaczki, pisakiem robimy oczka, uśmiechy i guziczki. Z pomarańczowej masy cukrowej robimy noski marchewki, które przyklejamy na odrobinie wody. Ozdabiamy kokardkami.
Komentarze