Słodkie bułeczki z kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne bułeczki na podwieczorek, puchate i mięciutkie, lekko słodkie. Z chrupiącą kruszonką. Najlepsze z odrobiną prawdziwego masła

Składniki:


  • 12 g drożdży
    60 g cukru
    120 g mleka
    1 jajko
    50 g masła
    350 g mąki pszennej typ 650
    Szczypta soli
    Kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej typ 650
    + jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Kruszonka

Słodkie bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki.

    Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
    Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.

    Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.

    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować