Słodkie bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży z ciepłego mleka,odrobiny cukru i mąki.
Dodać do niego resztę cukru, mąki, olej,jaja i śmietanę.
Wyrobić gęste ciasto jak na drożdżowe. Wybić. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę ( jeszcze raz można je wybić). Po tym czasie uformować małe kulki i ułożyć je na posmarowanej margaryną blaszce. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Bułki najlepiej zostawić jeszcze na parę minut, bo jeszcze trochę wyrosną.
2.Piec je w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 15 - 17 minut.
Smacznego!
Porady
Jeśli przy formowaniu bułek kleją się ręce należy oprószyć je mąką, wtedy jest o wiele łatwiej.
Komentarze