SŁODKIE BUŁECZKI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i mięciutkie drożdżowe słodkie bułeczki z borówkami i czekoladą :) Idealne do popołudniowej kawki czy słodki początek dnia !
Zapraszam po więcej inspiracji na bloga : marcepanowa-kuchnia.blogspot.com

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 225 g mąki ( 125 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki)
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki drobnego cukru
    1 łyżka suszonych drożdży
    140 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Przekąski

Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce robimy zaczyn drożdżowy. Kruszymy drożdże , zasypujemy je cukrem i dolewamy ok. 100 ml ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą , nakrywamy ściereczką i dajemy im zacząć pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól , następnie po ok. 15 min wlewamy spieniony zaczyn, oraz pozostałe składniki . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na równe części i zaczynamy zabawę ze zwijaniem. Każdą z części formujemy na kształt rozpłaszczonego walca, następnie układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować