Śliwkowiec

5 (185 ocen)

Pyszne połączenie miodu, budyniu, śliwek i czekolady.

Składniki:

  • CIASTO:
    80 dag mąki
    30 dag margaryny
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    2 łyżeczki sody
    30 dag cukru pudru

    MASA:
    1 masło
    1 margaryna
    6 żółtek
    25 dag cukru
    1 l mleka
    18 dag maki
    1 cukier waniliowy
    20 dag suszonych śliwek
    50 ml spirytusu
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na 4 części i każdą osobno upiec w 180* na złoty kolor (ok 15-20 min)
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mąkę i mleko. Wszystko razem połączyć i przelać do garnka, ugotować budyń, schodzić. Masło i margarynę utrzec na puch, dodać budyń, pokrojone śliwki i spirytus.
  • 3. Ciasta miodowe przełożyć kremem, a wierzch udekorować polewa czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować