Śliwkowe rożki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smakują moim dzieciom.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag sera mielonego białego
    8 dag cukru
    szczypta soli
    1 jajko
    6 łyżek oleju
    25 dag mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie
    10 śliwek
    cukier puder do posypania

Śliwkowe rożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, cukier, sól i jajko włożyć do naczynia i bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dużą łyżką dodawać olej i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do sera przesiewając przez sitko. Mieszamy lub wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Radełkiem do ciasta wycinamy kwadraty. Śliwki kroimy w grubszą kostkę. Śliwki układamy w rogu kwadratu i składamy w trójkąty. Brzegu zgniatamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

Ciasta półfrancuskie smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy