Śliwkowe dietetyczne muffiny w dwóch wersjach

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muffinki w nieco odchudzonej wersji- idealne do kawy lub na podwieczorek

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 1 szklanka
    - płatki owsiane: 1.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - proszek do piecz.: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - masło lub margaryna typu Kasia: 12 dekagramów
    - nutella: 2 łyżki
    - mleko: 0.8 szklanki
    - jabłka-twarde: 2 sztuki
    - śliwki suszone bez pestek: 10 sztuk
    - brązowy cukier: 0.5 szklanki
    - śliwki węgierki: 5 sztuk
    - żółte śliwki: 5 sztuk
    - musli jabłkowe z cynamonem: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Śliwkowe dietetyczne muffiny w dwóch wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na muffinki 1. Mąkę mieszam z proszkiem i sodą. Przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i płatki owsiane i dokładnie łączymy składniki. Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy jajka, mleko i nutellę i razem miksujemy. Płynne składniki wlewamy do sypkich i niezbyt dokładnie mieszamy.
  • ciasto ze śliwkami 2. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dorzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w niedużą kostkę jabłka oraz suszone śliwki posiekane w paseczki, mieszamy. Powstałą- gęstą masę przekładamy do foremek na muffinki, ułożonych w formie. Posypujemy odrobiną musli. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • śliwkowe muffinki 3. Pozostałe ciasto wlewamy do foremek na muffinki ułożonych w blaszce. Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy je w półksiężyce. Wkładamy do ciasta na przemian kawałek śliwki węgierki i żółtej. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować