Śliwkowe dietetyczne muffiny w dwóch wersjach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszam z proszkiem i sodą. Przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i płatki owsiane i dokładnie łączymy składniki. Margarynę lub masło rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy jajka, mleko i nutellę i razem miksujemy. Płynne składniki wlewamy do sypkich i niezbyt dokładnie mieszamy.
2.Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dorzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w niedużą kostkę jabłka oraz suszone śliwki posiekane w paseczki, mieszamy. Powstałą- gęstą masę przekładamy do foremek na muffinki, ułożonych w formie. Posypujemy odrobiną musli. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Pozostałe ciasto wlewamy do foremek na muffinki ułożonych w blaszce. Usuwamy pestki ze śliwek i kroimy je w półksiężyce. Wkładamy do ciasta na przemian kawałek śliwki węgierki i żółtej. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze