Śliwkowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Szybkie, smaczne, pychotka ze śliwek!! Śliwki! U mojej Babci Moniki okres sierpnia to zawsze zapach śliwek, powideł, pączek, placków! Smacznego!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg śliwek.
    15 dag masła,
    20 dag cukru,
    1 cukier waniliowy,
    szczypta soli,
    1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
    3 jajka,
    30 dag mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    80 ml mleka,
    masło i papier do pieczenia
    cukier puder do posypania.

Śliwkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, osuszamy, dzielimy na połówki, usuwamy pestki.
  • 2. Formę 20cm x25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia
  • 3. Masło ucieramy z szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową.
  • 4. Do utartych składników dodajemy kolejno jajka.
  • 5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do masy, wszystko ucieramy na niskich obrotach aż składniki wszystkie się zmieszają.
  • 6. Wykładamy na blachę, obkładamy śliwkami, pieczemy około 60 minut w temp. 170 stopni, upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Bardzo lubię te ciasto piec z dziećmi, szybkie, dzieci mają frajdę i można ich nauczyć podstaw pieczenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy