Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Idealne na przekąskę. Świetnie sprawdzą się podczas imprez dla dzieci.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
    200 g sera żółtego (np. gouda)
    150 g szynki konserwowej
    Sos:
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
    1 łyżeczka oregano
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta soli
    szczypta cukru
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Składniki sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i schować na około 10 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzałka góra-dół). Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec na złoty kolor około 18-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery Ser żółty Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować