ślimaczki z ciasta francuskiego

4.5 (149 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka i smaczna przekąska. Idealnie nadaje się na imprezę. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - 3 czubate łyżki ketchupu
    - 1 czubata łyżka majonezu
    - 1 łyżka bazylii
    - 1 łyżka oregano
    - pół łyżeczki ostrej papryki
    - 1 większy ząbek czosnku
    - 150 g kminkowej
    - 1/2 puszki kukurydzy
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 1/2 średniej cebuli
    - 200 g żółtego sera
    - margaryna do wysmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szynki Przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miseczki dajemy ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i ostrą paprykę. Wszystko razem mieszamy.
    2. Paprykę czerwoną, cebulę i szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3. Rozwijamy ciasto francuskie. Na nie dajemy sos, ale tak, żeby z jednej strony zostawić 2cm pasek nie posmarowany sosem - łatwiej jest wtedy skleić ciasto. Nastepnie dajemy paprykę, cebulę, szynkę, kukurydzę i ser.
    4. Całość zwijamy i kroimy na plasterki o grubości 1,5 - 2 cm.
    5. Blaszkę smarujemy odrobiną margaryny, na nie układamy nasze ślimaczki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 15 min.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kukurydza Papryka Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować