Ślimaczki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka zagotować, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami cukru, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ostudzić go do temperatury pokojowej.
Maliny, jeśli używamy mrożonych, rozmrozić.
Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Z reszty mąki, cukrów, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
Potem ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.
Na ciasto wyłożyć budyń i posypać malinami.
2.Ciasto zwinąć delikatnie, ale dość ściśle wzdłuż dłuższego boku.
3.Rulon pokroić na 14 - 16 równych kawałków.
Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 - 20 minut do napuszenia.
4.Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem i piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Porady
Do bułeczek możemy dodać ulubione owoce, również z puszki lub kompotu.
Komentarze