Śledziki pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo smaczna przekąska na imprezy. Zimą idealne danie na kolację!

  • 20 min

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
    2 ogórki kiszone
    1 mała cebula
    2 jajka
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    pieprz, papryka słodka

Śledziki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledziki pod pierzynką 1. Płaty śledziowe zostawiam w wodzie na 2-3 godziny. W tym czasie kroję bardzo drobno ogórki i cebulę. Jajka gotuję na twardo. Z majonezu i jogurtu naturalnego robię sos. Płaty śledziowe kroję w drobne kawałki, układam w misie, przyprawiam pieprzem . Układam na nie po kolei ogórki, cebulę. Całość polewam sosem jogurtowo - majonezowym. Jajka ścieram na tarce o grubych oczkach, doprawiam do smaku papryką.
    Podaję po schłodzeniu. Idealne danie na imprezy karnawałowe jako zimna przekąska.

Porady

Bardzo ważne jest aby płaty śledziowe były 2-3 godziny w wodzie przed przygotowaniem potrawy. Cebula, ogórki, przyprawy już czynią potrawę wyrazistą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy