Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką

4.51 (189 ocen)

Śledzie z dodatkiem żurawiny i marynowanej cebulki smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi (solone, bez skóry)
    3 duże cebule
    1/3 szkl. suszonej żurawiny
    1-2 łyżki suszonego majeranku
    ok. 1 szkl. lub więcej oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    pieprz różowy lub czarny, świeżo mielony lub młotkowany - w ilości jaką lubicie
    zalewa do cebuli:
    1/2 szkl. octu winnego
    1/4 szkl. wody
    1/2 łyżeczki soli
    1 czubata łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z żurawiną i marynowaną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x0thx5 1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie (lub mleku) i pozostawić ok. 1 godzinę lub dłużej (jeśli lubicie mniej słone).
    Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody i osuszyć ręcznikami papierowymi.
    Śledzie pokroić w plastry o szerokości 4 cm i oprószyć majerankiem.
    Żurawinę zalać wrzątkiem i pozostawić 15 min. Następnie wyłożyć na sito, aby odciekła z wody.
    Cebulę obrać, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem. Po 1 minucie przełożyć cebulę na sito, przepłukać zimna wodą i pozostawić 15 min., aby woda odciekła.
    Składniki zalewy wymieszać w misce, dołożyć cebulę, dokładnie wymieszać, pozostawić 1 godzinę do zamarynowania cebuli.
    Cebulę wyłożyć na sito, aby odciekła z marynaty.
    W słoiku ułożyć warstwę śledzi, dodać małą szczyptę pieprzu. Następnie ułożyć warstwę cebulki i żurawinę. Kontynuować naprzemienne układanie do wyczerpania składników.
    Śledzie zalać olejem, tak aby je zakrył. Wstawić na dobę do lodówki, żeby składniki ,,przegryzły się".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować