Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

4.48 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Śledzie królują u nas często na stole w piątek. W święta mają swoje szczególne miejsce. Już teraz warto przygotować śledzie i wstawić je do lodówki w celu marynowania, aby przesiąkły smakami.

  • 30 min

Składniki:

  • 3-4 filety śledziowe typu matias
    spora garść żurawiny suszonej
    cebula czerwona
    1 cm kawałek imbiru
    olej i oliwa
    2-3 łyżeczki octu winnego białego
    pieprz różowy i czarny
    koperek suszony
    koperek/natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Filety namoczyć w wodzie lub mleku, najlepiej na całą noc, minimalnie na 2 godziny.
    Odsączyć śledzie i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.
    Pół cebuli pokroić w piórka, pół w drobną kosteczkę.
    Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
    Śledzie włożyć do miski razem z cebulą, żurawiną i imbirem.
    Zalać wszystko olejem, dodać do smaku oliwy (ok. 1/3 szklanki) i ocet winny.
    Dodać rozmiażdżony pieprz różowy, czarny i koperek suszony.
    Włożyć wszystko na min. godzinę do lodówki - śledzie najlepiej smakują po tygodniu (wtedy należy trzymać je w zamkniętym słoiku).
    Podawać z grzanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować