Tym razem przygotowałam śledzie ze śliwkami. Przepis jest bardzo prosty; więc jak najbardziej polecam wypróbować. Śledzie można zawinąć w roladkę ze śliwką w środku, ja pokroiłam je na kawałki.
Śledzie z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śledzie pokroić na 3-4 cm kawałki. Śliwki pokroić w kostkę. Jeśli śliwki są mocno wysuszone, przed pokrojeniem można zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 30 minut, następnie wodę zlać.
2.Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać miód, koncentrat oraz śliwki oraz pieprz; wymieszać i ostudzić.
3.W słoiku układać warstwami: cebula, śledzie itd. Całość zalać olejem. Słoik zakręcić, wstawić od lodówki na 3 dni, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze