Śledzie z suszonymi grzybami

4.46 (155 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Śledzie z suszonymi grzybami odkryłam całkiem niedawno. W tym roku z pewnością pojawią się na wigilijnym stole. Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością sprawi, że zagoszczą na Waszych stołach nie tylko w święta.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g śledzi a’la matias
    2 duże cebule
    50 g suszonych grzybów
    2 łyżki oleju do smażenia
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    6-7 liści laurowych
    ok 250 ml oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie z suszonymi grzybami 1. Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odsączamy i studzimy (1/4 szklanki wywaru z gotowania grzybów zostawiamy).
  • Śledzie z suszonymi grzybami 2. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju, podlewamy pozostawionym wywarem z grzybów i dusimy aż cebula stanie się szklista. Wystudzone grzyby kroimy w paski, dodajemy do cebuli i całość chwilę podsmażamy. Dokładnie studzimy.
  • Śledzie z suszonymi grzybami 3. Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w 2-3 cm kawałki. W litrowym słoiku układamy śledzie, lekko skrapiamy sokiem z cytryny, kładziemy warstwę grzybów, posypujemy lekko ziołami prowansalskimi i kładziemy listek laurowy. Wszystkie składniki układamy warstwami aż do wykorzystania – ostatnią warstwę powinny stanowić grzyby z cebulą i zioła. Całość zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy w zimne miejsce na 2-3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Matias Śledzie Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować