Śledzie z sezamem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe obieramy ze skóry kroimy na kawałki na 1 kęs. Marchewkę obieramy kroimy na zapałkę. Szalotkę kroimy w cienkie piórka, a papryczkę chilli i obrany imbir w paseczki.
Olej łączymy z olejem sezamowym – mieszamy.
W słoiku układamy warstwę śledzi na nich odrobinę marchewki, chilli, imbiru, kolendry i szalotki, wsypujemy ziarna sezamu i ponownie układamy warstwę śledzi i powtarzamy przekładanie aż do wykończenia składników.
Śledzie posypujemy sezamem, zalewamy oliwą (ma przykryć dokładnie śledzie i dodatki) o tak przygotowane wstawiamy na minimum 12 godzi do lodówki do przegryzienia się składników, a potem zjadamy ze smakiem, smacznego :D
Komentarze