Śledzie z sezamem i kolendrą

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledzie pachnące kolendrą z subtelną nitką chilli, imbiru i sezamem to pyszna i oryginalna zakąska idealna na co dzień i od święta, polecam

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledzia marynowanego
    1 marchewka
    5 cm kawałek świeżego imbiru
    1 garść świeżej kolendry
    1 czerwona papryczka chilli
    1 szalotka
    2 łyżki sezamu
    Olej około 2/3 szklanki
    2 łyżeczki oleju sezamowego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Śledzie z sezamem i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe obieramy ze skóry kroimy na kawałki na 1 kęs. Marchewkę obieramy kroimy na zapałkę. Szalotkę kroimy w cienkie piórka, a papryczkę chilli i obrany imbir w paseczki.
    Olej łączymy z olejem sezamowym – mieszamy.
    W słoiku układamy warstwę śledzi na nich odrobinę marchewki, chilli, imbiru, kolendry i szalotki, wsypujemy ziarna sezamu i ponownie układamy warstwę śledzi i powtarzamy przekładanie aż do wykończenia składników.
    Śledzie posypujemy sezamem, zalewamy oliwą (ma przykryć dokładnie śledzie i dodatki) o tak przygotowane wstawiamy na minimum 12 godzi do lodówki do przegryzienia się składników, a potem zjadamy ze smakiem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kolendra Ryby Sezam Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować