Śledzie z rodzynkami i chili

4.5 (156 ocen)

  • 96 godz. 40 min

Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi.

  • 96 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
    50 g cukru
    80 ml oleju słonecznikowego
    40 ml octu z białego wina
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 duże cebule
    100 g rodzynków
    1 papryczka chili
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie z rodzynkami i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w mleku, odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować