Śledzie w sosie pomidorowym

4.5 (154 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Stary przepis mojej babci i bardzo dobry.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-5 cebul pokrojonych w talarki
    2 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    ¼ szklanki cukru
    ¼ szklanki soku z cytryny
    Ok. 0,5 szklanki Martini, białe
    150 gram rodzynek
    190 gram koncentratu pomidorowego Łowicz
    3 szczypty słodkiej mielonej papryki
    4 szczypty soli
    1-2 szczypty kolorowego pieprzu zmielonego
    1 łyżka sosu Chili słodko – pikantnego Tao Tao
    1 kg sledzi marynowanych w occie
    1-2 łyżki masła + 1 łyżka oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule zeszklić na oleju z masłem , dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, mieszać od czasu do czasu, dodać cukier , sok z cytryny , Martini, rodzynki i koncentrat pomidorowy, zagotować i podgotować mieszając ok. 10 minut.Doprawić wg własnego gustu Wystudzić.
    1 kg marynowanych sledzi z octu pokroić na kawałki i układać naprzemiennie z sosem/w słoiku lub zamykanym pojemniku. Najlepsze są po 2 dniach. Im dłużej postoją w sosie tym lepsze. Mogą stać ok. 1,5 tygodnia, należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować