Śledzie z oleju, w zalewie octowej z suszonymi pomidorami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepisów na zrobienie marynowanych śledzi w zalewie octowej jest mnóstwo. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry. Do śledzi dodałam suszone pomidory i żurawinę. Całość zalałam zalewą z octu i oleju.

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 7 duże śledzie ze skórą (bez głów)- 2,2 kg
    cebula 2 szt.
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżeczka
    pomidory suszone z żurawiną z oleju
    półtora szklanki oleju rzepakowego

    Zalewa octowa:

    1 szklanki octu 10%
    4 szklanki przegotowanej wody
    2 łyżki cukru
    sól do smaku
    liście laurowe 6 szt.
    Ziele angielskie 15 szt.
    pieprz czarny 100 ziaren
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z oleju, w zalewie octowej z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na połówki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebuli, pokrojone pomidory z żurawiną, pieprze i mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do wyparzonego pojemnika, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, suszonymi pomidorami z żurawiną, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem, zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 24 godziny.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować