Śledzie z migdałami

4.97 (177 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne śledzie z migdałami, rodzynkami oraz cebulą, którą zajadam z chlebkiem.Ta potrawa pojawia się u nas na stole z okazji świąt i wielkich rodzinnych spotkań. Jest bardzo efektowna oraz smaczna.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - płaty śledziowe: 1 kilogram
    - cebula: 4 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - rodzynki: 1 opakowanie
    - migdały: 1 opakowanie
    - woda: 0.75 szklanki
    - oliwa: 0.75 szklanki
    - ocet: 0.75 szklanki
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - pieprz w ziarenkach: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.97 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
    Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
    Po tym czasie dodać rodzynki i migdały bez skóry- gotować kolejne 5 minut.
    Zalewę ostudzić.
    Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
    Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rodzynki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować