Pyszne śledzie z migdałami, rodzynkami oraz cebulą, którą zajadam z chlebkiem.Ta potrawa pojawia się u nas na stole z okazji świąt i wielkich rodzinnych spotkań. Jest bardzo efektowna oraz smaczna.
Śledzie z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, co najmniej 2 razy wymienić wodę. Pokroić je w dzwonki.
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę, ocet, oliwę, dodać cukier. Cebule pokroić w grube krążki. Dodać listek laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Gotować 10 min.
Po tym czasie dodać rodzynki i migdały bez skóry- gotować kolejne 5 minut.
Zalewę ostudzić.
Do dużego słoika wkładać warstwę śledzi, warstwę zalewy.
Trzymać w lodówce w zamkniętym słoiku.
Komentarze