Śledzie z czosnkiem i majerankiem

3 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Dla wielbicieli czosnku to pozycja obowiązkowa na świątecznym/imprezowym stole:). Śledzie z czosnkiem i majerankiem zrobimy dosłownie w kilka chwil. Co prawda muszą odstać minimum dobę w lodówce, ale warto na nie zaczekać:). Od jakiegoś czasu idę na łatwiznę i kupuję płaty śledziowe w oleju - są równie smaczne a nie wymagają długiego moczenia.

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 500g filetów śledziowych w oleju
    5 sporych ząbków czosnku
    2 łyżki majeranku
    1/4 szklanki oleju
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z czosnkiem i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku. Olej mieszamy z czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Przekładamy do niego śledzie, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika.
  • 3. Śledzie odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Najlepiej smakują po 2-3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Majeranek Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować