Śledzie w zalewie octowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przedstawiam wam śledzie w zalewie octowej pierwszy raz je sama robiłam . Mimo tego wyszły rewelacyjne goście zajadali się rewelacyjnie im smakowało. I na święta też kilka słoików zrobiłam .

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzi matiesów
    4 średnie cebule
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    -zalewa
    3 szklanki wody
    1/3 szklanki octu
    1 łyżka cukru
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    20 ziarenek czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w jednym garnku i gotujemy do momentu wrzenia. Czekamy jeszcze chwilę i odkładamy zalewę aby całkowicie wystygła. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Następnie odcedzamy i wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, a następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru i po 30 sekundach odcedzamy, pozostawiając na sicie do odcieknięcia i ostygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i rozkładamy, na przemian z cebulą, do dwóch litrowych słoików. Do zimnej zalewy dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy i zalewamy słoiki. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Porady

Jeszcze dodałam do tego marchewkę po prostu rewelacja goście uwielbiają takie zajadać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować