Śledzie w sosie tzatziki

4.5 (143 ocen)

  • 12 godz.

Ostatnio przeżyłam swój pierwszy kulinarny raz ze śledziami, wiele czasu nie minęło, a na naszym stole pojawiły się kolejne. Tym razem postawiliśmy na sos tzatziki. I mąż stwierdził, że nigdy więcej sklepowych śledzi. Miło :)

  • 12 godz.

Składniki:


  • 1 opakowanie matiasów (ok 350g samych śledzi)
    mleko lub woda
    1 średni ogórek
    1 jogurt naturalny gęsty (150g)
    1 łyżka majonezu kieleckiego
    1 łyżeczka koperku
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    6 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Tzatziki

Śledzie w sosie tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie płuczemy w wodzie, albo moczymy w mleku, w zależności od tego jakie są słone. Moje w sumie nie potrzebowały długiego moczenia. Dosłownie pół godziny leżakowały w wodzie.
  • 2. Następnie kroimy je w małe kawałki.
  • 3. Ogórek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, solimy, pieprzymy, odstawiamy by puścił soki. Później go odlewamy.
  • 4. Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy koperek suszony albo świeży, pieprz cytrynowy i przeciśnięty (albo drobno skrojony) czosnek.
    Naszym sosem zalewamy śledzie, odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować