Ostatnio przeżyłam swój pierwszy kulinarny raz ze śledziami, wiele czasu nie minęło, a na naszym stole pojawiły się kolejne. Tym razem postawiliśmy na sos tzatziki. I mąż stwierdził, że nigdy więcej sklepowych śledzi. Miło :)
Śledzie w sosie tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie płuczemy w wodzie, albo moczymy w mleku, w zależności od tego jakie są słone. Moje w sumie nie potrzebowały długiego moczenia. Dosłownie pół godziny leżakowały w wodzie.
2.Następnie kroimy je w małe kawałki.
3.Ogórek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, solimy, pieprzymy, odstawiamy by puścił soki. Później go odlewamy.
4.Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy koperek suszony albo świeży, pieprz cytrynowy i przeciśnięty (albo drobno skrojony) czosnek.
Naszym sosem zalewamy śledzie, odstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Komentarze