Śledzie w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 15 godz.

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

  • 15 godz.

Składniki:

  • 6 śledzi matiasów
    3 cebule
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki miodu pszczelego
    2 łyżki octu
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    3 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    do smaku: pieprz

Śledzie w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe trzeba najpierw wymoczyć w wodzie lub mleku przez minimum jeden dzień, bo inaczej będą za słone.
    Zalewa: Na patelnię wlać olej rzepakowy i dodać pokrojone w kostkę cebule. Zeszklić, a następnie dodać przecier pomidorowy, miód, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i nieco pieprzu. Mieszać na małym ogniu, tak żeby powstała nam jednolita konsystencja. Zostawić do ostudzenia.
    Śledzie odsączyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do pojemnika lub miski z pokrywką, zalać ostudzoną zalewą pomidorową i wymieszać. Przechowywać w lodówce. Śledzie są gotowe do spożycia po jednym dniu. Im dłużej poczekamy, tym smaczniejsze będą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy